Εικόνες Από Τη Ζωή της Οικογένειας Τσαγκάρη Στη Μάκρη

Οι Τσαγκαραίοι στη Μάκρη Φθιώτιδος.

Μέρος της έρευνάς μας γύρω από την οικογενειακή μας ιστορία εστιάστηκε σε ορισμένες παλαιές οικογενειακές φωτογραφίες.

Η πρώτη (Εικ. 1) χρονολογείται στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα (πιθανώς το έτος 1908) και αποτελεί αναμνηστική φωτογραφία της Μαρίας Ράμμου, χήρας του Κωνσταντίνου Τσαγκάρη, με τους γιους και τα εγγόνια της.

Τα μέλη της οικογένειας έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τη μαυροφορεμένη και μικρόσωμη σε προχωρημένη ηλικία Μαρία, εμπρός από έναν λιθόκτιστο τοίχο κάποιου σπιτιού στο χωριό, την είσοδο του οποίου καλύπτει επιμελώς ένα έγχρωμο υφαντό. Η επισημότητα της στιγμής τονίζεται και από το σοβαρό ύφος των παρισταμένων που κοιτούν με προσοχή το φωτογραφικό φακό.

 

Αντίθετα στην αναμνηστική φωτογραφία από το γάμο της Ελένης Τσαγκάρη, συζύγου του Ιωάννη Μητσόπουλου, κατά το έτος 1924 στη Μάκρη (Εικ. 2), τα μέλη της οικογένειας συγκεντρωμένα γύρω από τη νύφη χαμογελούν ελαφρά.

Στη φωτογραφία εμφανίζεται η οικογένεια της νύφης. Υπάρχει το στοιχείο της καταγραφής μίας επίσημης στιγμής όπως ο γάμος της Ελ. Τσαγκάρη, αλλά προβάλλεται και ένα στοιχείο από την καθημερινότητα στη Μάκρη, καθώς ως φόντο εικονίζονται κάποιες βοηθητικές κατασκευές και το λιθόστρωτο μιας αυλής.

 

Στη χαλαρή ατμόσφαιρα μιας Πρωτομαγιάς κινείται μια ακόμη φωτογραφία με τις γυναίκες της οικογένειας Τσαγκάρη, η οποία έχει ληφθεί το έτος 1934 στη Μάκρη (Εικ. 3).

Οι περισσότερες από τις κοπέλες έχουν από ένα λουλούδι σε μπουτονιέρα, ενώ η Κωνσταντούλα και η Ιουλία κρατούν από ένα λουλούδι και στο χέρι. Τα ελαφρά (ανοιξιάτικα) ρούχα των κοριτσιών μας οδηγούν στην υπόθεση της ανοιξιάτικης γιορτής της Πρωτομαγιάς και μιας αναμνηστικής φωτογραφίας με φόντο πάλι κάποιο λιθόκτιστο σπίτι με αυλή στο χωριό.

190819291934

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s