Γενεαλογικό Δένδρο Οικογένειας Τσαγκάρη στη Μάκρη

Στοιχεία για το οικογενειακό δένδρο των Τσαγκάρηδων στη Μάκρη Φθιώτιδας.

Η αναζήτηση των ιστορικών τεκμηρίων, μετά από μια ιστορική τομή όπως ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, δεν είναι εύκολη σε περιπτώσεις όπως η Μάκρη Φθιώτιδας που γνώρισε την ολοσχερή καταστροφή εκείνη την περίοδο.

Ερευνώντας τις ρίζες της οικογενειακής μας ιστορίας, ξεκινήσαμε από τις καταγραφές προφορικών μαρτυριών των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας που από παιδιά μας εντυπωσίαζαν.

Η κατάρτιση του οικογενειακού δένδρου αποτέλεσε το αντικείμενο μιας πολυσύνθετης έρευνας, χωρικής και αρχειακών πηγών (Ληξιαρχεία, Δημοτολόγια, Γ.Α.Κ., επισκέψεις σε γειτονικά χωριά, κα). Το γαϊτανάκι των προφορικών μαρτυριών και των συνεντεύξεων οδηγούσε σε συναντήσεις με κοντινούς και μακρινούς συγγενείς, κάποτε και σε γνωριμίες με μέλη της οικογένειας που ενδεχομένως δεν θα συναντούσαμε ποτέ.

Μέσα από την αναζήτηση αυτή βρεθήκαμε συνοδοιπόροι σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στην οικογενειακή μας ιστορία, που λίγο-πολύ διηγείται και την ιστορία της Μάκρης Φθιώτιδας. Καταφέραμε να φθάσουμε στα μέλη της οικογένειας που έζησαν στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου πλέον βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ακόμη μια μεγάλη ιστορική τομή, τον πόλεμο της Εθνεγερσίας.

Είχαμε πλέον ν’ αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση, μια ιστορική έρευνα γύρω από τη Μάκρη της τουρκοκρατίας και τους κατοίκους της πριν από τον Αγώνα του 1821. Ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον να μας δοθεί η δυνατότητα να δημοσιοποιήσουμε τα πορίσματα της έρευνάς μας και προς την κατεύθυνση αυτήν.

 

Ερευνώντας την οικογενειακή μας ιστορία διαπιστώσαμε πως από τους τρεις κλάδους της οικογένειας των Τσαγκαραίων, ο ένας τον οποίον ονομάσαμε ΚΛΑΔΟΣ Ι , φθάνει μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια χάνονται τα ίχνη του. Αντίθετα οι άλλοι δυο συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Προφορικές παραδόσεις της οικογένειας συνδέουν τους κλάδους ΙΙ και ΙΙΙ στους προεπαναστατικούς χρόνους με κοινό γεννήτορα, ενώ θα δούμε τους δυο κλάδους να συνδέονται και στις αρχές του 20ου αιώνα μέσω γάμου των μελών τους. Έτσι 12 άτομα συνανήκουν ταυτόχρονα στους ΚΛΑΔΟΥΣ ΙΙ και ΙΙΙ.

Ο συνολικός αριθμός προσώπων-συγγενών ανέρχεται (τελευταία ενημέρωση Φεβρουαρίου 2015) σε 369 άτομα. Καταγράφονται στον ΚΛΑΔΟ Ι (5 γενεές με 11 άτομα), στον ΚΛΑΔΟ ΙΙ (8 γενεές με 185 άτομα) και στον ΚΛΑΔΟ ΙΙΙ (7 γενεές με 161 άτομα). Επιπλέον, προστίθενται ξεχωριστά τα 12 άτομα που εμφανίζονται στους ΚΛΑΔΟΥΣ ΙΙ και ΙΙΙ.

Το αρχαιότερο πρόσωπο του οποίου τη χρονολογία γεννήσεως γνωρίζουμε είναι ο Γεώργιος Τσαγκάρης (γεννημένος το 1800), στον ΚΛΑΔΟ ΙΙ.

Οι κωδικοί που προηγούνται των ονομάτων αναλύονται ως εξής:

– τα λατινικά γράμματα Ι,  ΙΙ,  ΙΙΙ αντιστοιχούν στον ΚΛΑΔΟ.

– οι αριθμοί που ακολουθούν αντιστοιχούν, αναλόγως των αριθμό ψηφίων, στη ΓΕΝΕΑ όπου ανήκει κάποιος. Έτσι, κωδικός με 5 ψηφία σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ανήκει στην 5η ΓΕΝΕΑ. Η σειρά των ψηφίων επισημαίνει τη σειρά γεννήσεως καθενός από τους προγόνους του εξεταζομένου προσώπου. Δηλαδή ο κωδικός ΙΙΙ.11523 σημαίνει ότι ο 1ος, γεννήτορας του ΚΛΑΔΟΥ ΙΙΙ, δημιούργησε τον 1ο κατά σειρά γεννήσεως, ο οποίος κατόπιν δημιούργησε τον 5ο κατά σειρά από τα παιδιά του, κι εκείνος δημιούργησε το 2ο τέκνο του, από το οποίο εντέλει προήλθε το 3ο κατά σειρά γεννήσεως τέκνο (και εξεταζόμενο πρόσωπο).

Ευχαριστίες οφείλουμε σε όσους συνέβαλαν στην έρευνά μας:

– Tα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Φθιώτιδας

– Την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, Τμήμα Γάμων

– Τα Μητρώα Αρρένων Δήμου Μακρακώμης

– Το Δημοτολόγιο-Ληξιαρχείο Δήμου Μακρακώμης

– Το Δημοτολόγιο- Ληξιαρχείο Δήμου Λαμιέων

Βιβλιογραφία – Πηγές

– Γαλλής, Δ. 1982. «Οικογένεια Καπάλα της Καΐτσας», Χρονικά της Επαρχίας Δομοκού, τ. 2, Δομοκός: Λαογραφικός Όμιλος Δομοκού, 103-105.

http://arxeiomnimon.gak.gr/

https://xwrionmakri.wordpress.com/

https://histfam.familysearch.org/

http://www.deseretnews.com/

 

Μάιος 2015

Σεραφείμ Αργυρίου – Μαρία Τσιτιμάκη

ΚΛΑΔΟΣ I

ΚΛΑΔΟΣ II

ΚΛΑΔΟΣ III

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s