Ιδιοκτησιακό καθεστώς γης στην Μάκρη

Η κτηματική περιφέρεια του οικισμού Μάκρης ανήκε στον επί τον ναυτικών γραμματεύς, υπουργός της εποχής, Κωλέττη σαν τσιφλίκι και οι κολλήγοι κατά τους πρώτους χρόνους ζούσαν πολύ σκληρά στα χέρια των Ελλήνων τσιφλικάδων, όχι λιγότερο ίσως από όσα ζούσαν επί τουρκοκρατίας.

Ο Ιωάννης Κωλέττης (1773 ή 1774 – 31 Αυγούστου 1847) ήταν Έλληνας πολιτικός την εποχή της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε ιδρυτής του Κόμματος της Φουστανέλας ή Γαλλικού Κόμματος, όπως επικράτησε να λέγεται, και πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η ζωή των κολλήγων ήταν κτηνώδης, όσο κτηνώδης ήταν η συμπεριφορά των αφεντάδων απέναντί τους.

Οι πιέσεις, η βία, η αδικία, των αφεντάδων προς τους ακτήμονες καλλιεργητές, έφεραν αυτούς σε απόγνωση.

Άρχισαν ουσιαστικά να αντιδρούν και αυτό ήταν το ξεκίνημα, βοηθούντος και του Κράτους, η γη να περιέρχεται στα χέρια εκείνων που την δούλευαν, είτε με απαλλοτριώσεις υπέρ των ακτημόνων, είτε με τεμαχισμό των τσιφλικιών και μεταβιβάσεις στους κληρονόμους τους, είτε με τμηματικές πωλήσεις σε τρίτους.

Σε έγγραφο του 1835, διαβάζουμε την αγορά 7,5 ζευγαριών γης από τους κατοίκους της Μάκρης και του Αρχανίου από Τούρκους ιδιοκτήτες-τσιφλικάδες, οι οποίοι είχαν αποσυρθεί στα Ιωάννινα.

 

Είναι λίγο δυσανάγνωστο αλλά είναι ενδιαφέρον.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ  http://arhanion.blogspot.gr/

Όπως κάθε τσιφλικάς, έτσι και ο Κωλέτης έστειλε αντιπροσώπους  στην περιοχή τον Δημήτρη Χατζίσκο και τον Καλαμάρα Τσουκαλά που αγόρασαν το 1837 το μισό Παλιούρι, το Αρχάνι, ζευγάρια έως ένδεκα την Μάκρυσι ζευγάρια έως δέκα προς 12. 146 δρχ. σύμφωνα με έγγραφο από τα αρχεία του κράτους.( Το ζευγάρι σημαίνει γη όση μπορεί να καλλιεργήσει ο αγρότης με ένα ζευγάρι βόδια κατά τον χρόνο της αροτρίωσης).

 Ο Χατζίσκος είχε και αυτός αντιπροσώπους στα χωριά και όπως προκύπτει από έγγραφο του αρχείου  της Ακαδημίας Αθηνών, στην Μάκριση αναφέρεται ο  Νικόλαος Ζήσης.

Ο Δημήτριος Χατζίσκος (1805 – 1877) ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821 και πολιτικός της νεοσύστατης Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Λαμία στις 14 Σεπτεμβρίου 1805. Υπηρέτησε ως στρατιώτης από την αρχή της επανάστασης από το 1821 ως το 1828.

Αργότερα, οι ισχυροί ντόπιοι άρχισαν να αγοράζουν σιγά-σιγά κτήματα τα οποία   καλλιεργούσαν σιτάρι, καλαμπόκι, καπνό ,κρασί , βαμβάκι και λιγοστά κηπευτικά.

Επειδή  δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν από μόνοι τους τα κτήματα  και ιδιαίτερα τον καπνό, προσελάμβαναν εργάτες από άλλα χωριά: Αρχάνι, Τσούκα, Ροβολιάρι, Λιτόσελο, Γιαννιτσού, Σκόρλια.

Οι εργάτες αυτοί έκτισαν στο χωριό σπίτια (Χαγιάτια από πλίθα η καλύβες μεκλαδιά δέντρων και χώμα) και πολλοί από αυτούς παντρεύτηκαν κόρες Μακρισιωτών και πήραν προίκα κτήματα, αποτέλεσμα όλων αυτών ο οικισμός άρχισε να αυξάνει αριθμητικά  και να φτάνει το 1896  στους 469   κατοίκους.(απογραφή 1896).

Κτηματικές διαφορές προκύπτουν με τον Ιωάννη Κωλέτη και τους κατοίκους της Μάκρυσις και από την εφημερίδα των Αθηνών ΚΑΡΤΕΡΙΑ 27-2-1847 διαβάζουμε αναφορά των Μακρυσιωτών προς  την Βουλή των Ελλήνων με την οποία ζητούν να τερματίσουν οι δικαστικοί αγώνες με τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωλέττη.

Επίσης από τα Αρχεία  της  Ακαδημίας Αθηνών, Απόφαση Εφετείου Αθηνών  28/12/1867 διαβάζουμε ότι κτηματικές  διαφορές υπήρχαν  μεταξύ  των κατοίκων της Μάκρυσης,  του Δ. Χατζίσκου, και των  κληρονόμων του Κωλέττη.

Τα ανωτέρω έγγραφα αναφέρονται σε απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με ημερομηνία 28/12/1867, και αφορούν  κτηματικές  διαφορές  μεταξύ  των κατοίκων της Μάκρυσης ( Μάκρης Φθ/δος),  του Δ. Χατζίσκου, και των  κληρονόμων του Κωλέττη.

Κτηματικές διαφορές, προκύπτουν ανάμεσα στους κατοίκους της Μάκρυσις και των Αρχανιωτών , αφορούσαν το «λειβάδιον Αμυγδαλιά», ήτοι 340 στρέμματα γης, τη νομή των οποίων είχαν στερηθεί οι εναγόμενοι κάτοικοι Μάκρης που αντιδικούσαν με τους κατοίκους Αρχανίου. Για την συγκεκριμένη υπόθεση, υπάρχει καταδίκη Δικαστή (3000 δρχ) για κακοδικία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ 11-12-2010.

ΔΥΟ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΣΕ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΚΟΔΙΚΙΑΣ! Ελευθεροτυπία – 11/12/2010

Ογδόντα χρόνια τώρα η Δικαιοσύνη απαλλάσσει συνεχώς τον… εαυτό της! Από το 1929, που ιδρύθηκε και συγκροτήθηκε το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι αγωγές κακοδικίας κατά όλων των δικαστών (τακτικής Δικαιοσύνης, διοικητικής, Ελεγκτικού Συνεδρίου) και εισαγγελέων, έχουν καταδικαστεί στη χώρα μας για κακοδικία μόνο δύο δικαστές!  Σε 350 αγωγές όλοι οι δικαστικοί βγήκαν λάδι, πλην δύο εξαιρέσεων Και οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις, σε σύνολο περίπου 350 αγωγών, εκδόθηκαν πριν από δεκαετίες (1964 και 1966)!

Πριν από 44 χρόνια

Η δεύτερη και τελευταία καταδίκη δικαστή σημειώθηκε πριν από… 44 χρόνια και του επιβλήθηκε να καταβάλει για ζημιά σε κάθε ενάγοντα το ποσόν των 3.000 δραχμών. Η απόφαση αφορούσε το «λειβάδιον Αμυγδαλιά», ήτοι 340 στρέμματα γης, τη νομή των οποίων είχαν στερηθεί οι εναγόμενοι κάτοικοι Μάκρης που αντιδικούσαν με τους κατοίκους Αρχανίου. Ο καταδικασθείς δικαστής κρίθηκε ότι είχε ζημιώσει τους ενάγοντες όταν λανθασμένα -«εξ ασυγγνώστου αμελείας»- απέρριψε σχετική αίτησή τους, με την αιτιολογία ότι κύριοι της γης ήταν οι κάτοικοι Αρχανίου «αποκτήσαντες ταύτην διά χρησικτησίας» και ότι οι κάτοικοι Μάκρης ήταν «απλοί κύριοι του δικαιώματος… χειμερινής χορτονομής».

Η χαρτογράφηση του κτήματος της Μάκρης, ήταν γραμμένη σε χειρόγραφους πίνακες που ήταν δύσκολο να διαβαστούν από  πολλούς. Παραθέτουμε δείγμα αυτών των πινάκων.

Με τον αναδασμό του 1982 το κτήμα της Μάκρης διαμορφώθηκε στην σημερινή του κατάσταση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s