Ενορίες-Εφημέριοι-‘Αδειες γάμου 1834-1838 της Μάκρης

Η Μάκρη κατά το 1834 είχε δύο ενορίες.

Ο  Επίσκοπος Ζητουνίου Ιάκωβος Μητρόπουλος έδωσε σε ιερείς τα χωριά της επισκοπής για ενορία ως εξής:

Το χωρίον Μάκρυσι απετέλεσε δύο ενορίες. Γράφει ο κώδικας: «Εδόθη δι΄ ενορίαν το ήμισυ του χωριού Μάκρυση προς τον αιδεσιμώτατον εν ιερεύσι  κύριον Δήμο Αθανασίου. Εδόθη δι΄ ενορίαν το ήμισυ του αυτού χωρίου προς τον αιδεσιμώτατον εν ιερεύσι κύριον Αναστάσιον Αθανασίου» Το 1835 αναφέρονται οι δύο ιερείς του 1834.

Αλλά το χωριό είχε και άλλον ιερωμένο χωρίς φυσικά να έχει σχέση με τις Ενορίες της Μάκρης.

Από τα πρακτικά του 1ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας με εισηγητή των κ. Γ. Λέλη και θέμα ¨η περιπετειώδης σταδιοδρομία του Γρηγορίου Ιωάννου ως μοναχού της Μονής Αγάθωνης¨

αναφέρεται γενόμενη κατάχρηση από τον μοναχό και στην εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε για ανάκριση το 1838, συμμετείχε και ο Δαμασκηνός Αθανασίου, ιερομόναχος-σύμβουλος, ετών 60 από Μάκρεση.

 ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ¨ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ¨ ΤΟΥ 1982 ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΑΤΣΙΟΥ.

 ΑΔΕΙΕΣ ΓΑΜΟΥ

Από τα Αρχεία της Μητρόπολης Φθιώτιδας  που σώζεται το χειρόγραφο βιβλίο

«Άδειες Γάμου Επισκοπής Ζητουνίου του 19ου αιώνα αντιγράφουμε της άδειες  του 1834-1938

1)Εδόθη άδεις προς τον παπά-Δήμον, τον ψάλλοντα εις το καθ΄ημάς χωρίον Μάκρυση δια να στεφανώση τον Γιαννάκην Δημητρίου Τζουμπρόπουλον με την Αικατερίνην, θυγατέρα του Αθανασίου Καραματζουκη εις πρώτον γάμον.

Λαμία, 20 Φεβρουαρίου 1834¨

2)Εδόθη άδεια προς τον αιδεσιμώτατον τον ψάλλοντα εις χωρίον  Μακρυση κύριον παπά-Αναστάσιον δια να στεφανώση την 29ην του παρόντος μηνος τον Δημήτριον Γεωργίου από το αυτό χωρίον με την Παναγιώταν Κωνσταντίνου από Αρχάνι, αμφοτέρους εις πρώτον γάμον.

Λαμία, 18 Απριλίου 1834¨

3)Εδόθη άδεια προς τον εις χωρίον Μάκρυση   ψάλλοντα πρεσβύτερον δια να στεφανώση τον Μήτρον Ιωάννου εκ Καλλιοδρόμης με την Ελένη Μαστροκώνστα από Μάκρυση αμφοτέρους εις πρώτον γάμον.

Λαμία 9 Οκτωβρίου 1834¨

4)Εδόθη άδεια προς τον εις  Μάκρυση    πρεσβύτερον κ. Δήμον δια να στεφανώση τον Γεώργιον Αναστασίου την 28ην του παρόντος με την Αναστασίαν του πρεσβυτέρου Νικολάου, τον με εις α΄γάμον, την δεν εις δεύτερον.

Λαμία 18 Οκτωβρίου 1834¨

5)Εδόθη άδεια προς τον εις  Μάκρυση εφημερεύοντα δια να στεφανώση τον Γεώργιον Κώνστα με την Σοφίαν Μήτρου εις β΄γάμον

Λαμία 19 Οκτωβρίου 1834¨

6)Εδόθη άδεια προς τον εις  Μάκρυση εφημερεύοντα δια να στεφανώση τον Μηνάν Βούλγαρην με την Ελένην του ποτέ Γεωργίου εις πρώτον γάμων.

Λαμία 2 Νοεμβρίου 1834¨

7)Εδόθη άδεια γάμου προς τον εις Μάκρυση εφημερεύοντα πρεσβύτερον δια να στεφανωση τον Δημήτριον Αποστόλου με την Βασικήν Παπα-Αναστασίου εις πρώτον γάμον

Λαμία 8 Δεκεμβρίου 1834¨

8)Εδόθη άδεια γάμου προς τον πρεσβύτερον Δήμον, εφημέριον Μάκρυσης, δια να στεφανώση τον Γεώργιον Αναστασίου μετά της Δέσπως Γεωργίου αμφότερους σε δεύτερον γάμον.

Λαμία 9 Απριλίου 1838¨

9)Εδόθη άδεια γάμου προς τον πρεσβύτερον Δήμον, εφημέριον Μάκρυσης, δια να στεφανώση τον Απόστολον Αθανασίου μετά της Παναγιούς παπά-Κώστα αμφότερους σε δεύτερον γάμον.

Λαμία 16 Ιουλίου 1838¨

Από το βιβλίου Αδειών Γάμου του Κωσταλεξιωτών διαβάζουμε:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ

11/21.1.1884

Προς τον εφημέριον του χωρίου Κωσταλέξι παππα-Κώνσταν ίνα στεφανώση τον Αθανάσιον Χ. Αναγνώστου κάτοικον Μάκρισης του Δήμου Μακρακώμης μετά της Μυγδάλους Ι. Δημητρίου κατοίκου του χωρίου Κωσταλέξι του Δήμου Ηρακλειωτών αμφοτέρους εις πρώτον γάμον.

ΠΗΓΗ: ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ 1994 ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΑΤΣΙΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s