Γιατί να προτιμήσετε το φιστίκι της Μάκρης

Τα τελευταία χρόνια , παρατηρείται εισαγωγή μολυσμένων ποσοτήτων φιστικιού από ξένες χώρες . Παραθέτουμε τις σχετικές ειδήσεις από τα διάφορα ΜΜΕ.

ΝΕΤ 105.8  

4/4/2005

Με καρκινογόνες ουσίες βρέθηκαν επικίνδυνα φιστίκια        

Στην κατάσχεση και την καταστροφή έξι τόνων φιστικιών, που είχαν εισαχθεί από το Ιράν προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά. Τα κατασχεθέντα φιστίκια, για τα οποία ήδη ενημερώθηκε εγγράφως η εισαγγελία Πειραιά και τα οποία είχαν διοχετευθεί και στην ελληνική αγορά, περιείχαν, σύμφωνα με το επιστημονικό προσωπικό της νομαρχίας, την καρκινογόνο ουσία αφλατοξίνη σε πολλαπλάσια ποσότητα από τα προβλεπόμενα επίπεδα περιεκτικότητας. Η νομαρχία Πειραιά, αφού δέσμευσε τις ύποπτες ποσότητες απέστειλε δείγματα στο Χημείο του Κράτους και το οποίο έκρινε ότι το δείγμα των φιστικιών από το Ιράν ήταν ακατάλληλο για κατανάλωση.

http://www.efet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29-8-2008.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, , διότι μετά από δειγματοληψία σε «φιστίκια κελυφωτά (pistachios)», αυτά βρέθηκαν μη κανονικά – μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία, επειδή περιείχαν αφλατοξίνη Β1 11,7mg/kg αντί 2,00mg/kg και σύνολο αφλατοξινών (Β1+Β2+G1+G2) 13mg/kg αντί 4,0mg/kg.

ZOYGLA ON LINE

4 Μαρτίου 2009, 12:17

Κατασχέθηκε φορτίο με 20 τόνους ακατάλληλων φιστικιών

Φορτίο με 20 τόνους ακατάλληλων για κατανάλωση φιστικιών, προέλευσης ΗΠΑ, κατασχέθηκε από τα αρμόδια συνεργεία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Στα φιστίκια, τύπου Αιγίνης, η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως προέκυψε από τις αναλύσεις που έγιναν στο γενικό χημείο του κράτους.   Το φορτίο κρίθηκε ακατάλληλο και ελήφθησαν όλα τα μέτρα, ώστε να μην διατεθεί στις αγορές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 Απορρίφθηκαν 230 τόνοι ακατάλληλα προϊόντα

Περισσότερους από 228 τόνους ακατάλληλων προϊόντων δεν επέτρεψαν να κυκλοφορήσουν στην ελληνικά αγορά οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αναλυτικότερα για διάφορους λόγους απορρίφθηκαν τα εξής προϊόντα:                                                                          -19.949 κιλάφιστίκια κελυφωτά από ΗΠΑ, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας αφλατοξινών                                                                                                                      -12.550 κιλάφιστίκια κελυφωτά από Ιράν, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας αφλατοξινών                                                                                                                       -19.000 κιλάφιστίκια από Κίνα, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας αφλατοξινών

EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   13-12-02

Oσο αφορά στην παρουσία στην αγορά κελυφωτών φιστικιών (τύπου Aιγίνης), ιρανικής προέλευσης, που περιέχουν αφλατοξίνη, η οποία μετά μακροχρόνια λήψη ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος, η κ. Παπανικολάου συνέστησε την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης τέτοιων φιστικιών για λίγο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τοξίνη που παράγεται από μύκητα που αναπτύσσεται εξαιτίας της υγρασίας είτε κατά την καλλιέργεια είτε κατά την αποθήκευση. Στη χώρα μας έχουν εισαχθεί 30 τόννοι κελυφωτών φιστικιών προέλευσης Iράν και έως τώρα έχουν δεσμευτεί 3,5 τόννοι. Oι υπόλοιποι ελέγχονται για να ανιχνευτεί η συγκεκριμένη τοξίνη

ΑΘΗΝΑ 9,84 12/02/2009

ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ

Τριάντα επτά τόνους ακατάλληλα φιστίκια κατάσχεσαν οι υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς η περιεκτικότητά τους σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν δυο φορτία, με Αραχίδες (αράπικα φιστίκια), 19 τόνων, προέλευσης Κίνας και φιστίκια τύπου Αιγίνης, 18 τόνων προέλευσης Η.Π.Α.  Τα προϊόντα κρίθηκαν ακατάλληλα, μη σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, δεν επετράπη η εισαγωγή τους και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην διατεθούν στις αγορές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΘΝΟΣ  

Μπλόκο σε ακατάλληλα τρόφιμα                                                                                              Η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως προέκυψε από τις αναλύσεις που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους , φορτίο βάρους19958 kg, με φιστίκια τύπου Αιγίνης, προέλευσης ΗΠΑ κατασχέθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Στο δείγμα που πήραν οι Γεωπόνοι της υπηρεσίας στις 23-2-2009, η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως προέκυψε από τις αναλύσεις που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους.

BBC

Στην Τουρκία, τριακόσια παιδιά δηλητηριάστηκαν από… φυστίκια

Περισσότερα από τριακόσια παιδιά στην πόλη της Τουρκίας Γκαζιαντέπ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από δηλητηρίαση. Τα παιδιά, τα οποία προέρχονταν από τρία διαφορετικά σχολεία, παρουσίασαν συμπτώματα εμετού και πονοκεφάλων, όταν έφαγαν φυστίκια, τα οποία αργότερα κρίθηκαν μολυσμένα.

ΤΟ ΠΑΡΩΝ

04/05/2008

Περίπου 500 τόνους ακατάλληλων και επικίνδυνων για τη υγεία μας ειδών διατροφής, που επιχείρησαν να εισαγάγουν στη χώρα μας επιτήδειοι, εντόπισαν και απαγόρευσαν την κυκλοφορία τους στη χώρα μας οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

•94.590 κιλάφιστίκια με κέλυφος από Ιράν, λόγω περιεκτικότητας αφλατοξινών πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μια χωματερή ακατάλληλων τροφίμων επιχείρησαν να εισαγάγουν το 2006 επιτήδειοι

Σε κλοιό τροφίμων – σκουπιδιών

Χιλιάδες τόνους επικίνδυνων τροφίμων ζωικής και φυτικής παραγωγής «έφεραν» στην Ελλάδα διάφοροι εισαγωγείς από τρίτες χώρες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακάλυψαν τα ακατάλληλα τρόφιμα και δεν επέτρεψαν την εισαγωγή τους στη χώρα.

53 τόνοι φιστίκια κελυφωτά από ΗΠΑ, 20 τόνοι φιστίκια κελυφωτά από Ιράν, 10 τόνοι φιστίκια κελυφωτά από Τουρκία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s