Γενική ιστορία φιστικιάς

Γύρω στο 300 π.Χ. ο Θεόφραστος ήταν αυτός που πρωτομίλησε για τις φιστικιές και ο Διοσκουρίδης τον 1ο μ.Χ. αι. έγραφε για το δέντρο, ο καρπός του οποίου δικαίως έχει κατακτήσει μία από τις υψηλότερες θέσεις στο βάθρο. Όχι μόνο των καθημερινών γευστικώς και ελαφρώς… αγχολυτικών συνηθειών αλλά και στις κουζίνες διασήμων σεφ. Μέσα στο κέλυφός του, όμως, κρύβει τόση ιστορία.
Ο Πλίνιος αναφέρει πως ο Τιβέριος ήταν αυτός που μετέφερε πρώτος τη φιστικιά στη Ρώμη, στη Γαλλία και την Ισπανία και από κει το διάσημο δέντρο μετοίκησε στη Σικελία, στο Αλγέρι και στην Τύνιδα. Ο καρπός ήταν γνωστός στους Ασσύριους, στους Πέρσες και στους Ελληνες. Η Περσία, άλλωστε, στις μέρες μας είναι η μεγαλύτερη φιστικοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.
Στη Βίβλο αναφέρεται ότι ο Ιακώβ έστειλε στον Φαραώ διάφορους καρπούς ως δώρο, μεταξύ των οποίων και φιστίκια. Στην αυλή της βασίλισσας του Σαβά τα φιστίκια αποτελούσαν αποκλειστικό προνόμιο της βασιλικής οικογένειας. Ο ίδιος ο Μάρκο Πόλο στη μακρινή Κατάι περιέγραφε διάφορα νόστιμα πιάτα που περιείχαν φιστίκια. Ο Αβικέννας, γιατρός και φιλόσοφος περσικής καταγωγής, ο οποίος θεωρείται κάτι σαν Ιπποκράτης και Αριστοτέλης μαζί της μουσουλμανικής Ανατολής, στο βιβλίο του «Ο κανόνας της Ιατρικής, που έγινε γνωστό το Μεσαίωνα, αναφέρει ότι το φιστίκι είναι ιδανικό φάρμακο για τις παθήσεις του ήπατος αλλά και αφροδισιακό. Οι Ελληνες γύρω στον 3ο αι. π.Χ. χρησιμοποιούσαν το φιστίκι ως αντίδοτο σε τσιμπήματα δηλητηριωδών ζώων.
Ο πρώτος φιστικεώνας δεν δημιουργήθηκε στην Αίγινα, όπως θα περιμέναμε, αλλά το 1860, και μάλιστα στο Ψυχικό. Στην Αίγινα η φιστικιά πήγε στις αρχές του 1900. Λέγεται ότι ο γιατρός Ν. Περόγλου έφερε από τη Συρία τα πρώτα δέντρα φιστικιάς και στην αρχή η καλλιέργεια ήταν μυστική. Μια άλλη ιστορία για το αιγινήτικο φιστίκι αναφέρει ότι μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο δήμος του νησιού κάλεσε έναν Ελληνα, τον Γεώργιο Φορτούνα, ο οποίος ήταν ειδικευμένος στην κατασκευή συστημάτων κεντρικής θέρμανσης στο Βερολίνο, για να φτιάξει το υδραγωγείο. Τόσο πολύ του άρεσε το νησί και άρχισε να αγοράζει κτήματα και να καλλιεργεί τα «κελυφωτά φιστίκια», ενώ γύρω στο 1924 έφτιαξε και φυτώριο στο νησί. Σε ένα από τα κτήματα μιας από τις πιο γνωστής οικογένειας φιστικοπαραγωγών της Αίγινας λέγεται ότι υπάρχει η πρώτη φιστικιά που φύτεψε ο Φορτούνας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s