Ιστορική Εξέλιξη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΑΚΡΗΣ

Η Ιστορία του Νομού Φθιώτιδας, λόγου του ότι τα στοιχεία που βρέθηκαν προέρχονται από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, είναι μια περίπτωση μοναδική στον Ελλαδικό χώρο. Έχουμε στοιχεία για οικισμούς που δημιουργήθηκαν την περίοδο της Φραγκοκρατίας ή προϋπήρχαν και οικισμοί που δημιουργήθηκαν μετά την απελευθέρωση στην παραμεθόριο τότε Φθιώτιδα.

Ο οικισμός της Μάκρης, αναφέρεται στην πρόθεση της Ρεντίνας με την ονομασία «Μακρέζι» και την τοποθετεί στο τμήμα

« Γιανουλάδι» του κτηματολογίου Πατρατζίκ με 40 σπίτια.

Επίσης, σχετικά με την Μάκρη βρίσκουμε και άλλες αναφορές.

Από τον κ. Βασίλειο Σπανό δρ. Ιστορίας, διαβάζουμε σε εισήγηση του με θέμα ¨Οι οικισμοί της Φθιώτιδας στην πρόθεση της Μονής της Ρεντίνας¨ 1460ci – 19ος αι.                                                  ότι η ΜΑΚΡΕΣΙ αναφέρεται σε 4 εγγραφές:

1)   ΑΜΑΛΟΤΕΣ (Αμαλότα) συνοικισμός της Υπάτης. Αναφέρεται στο φ.174α-175β με τους οικισμούς Πλατύστομο,Μάκρεσι, Βαριμπόπη, και Χαλίλι. Στο φ. 176α υπάρχουν γραφές μεταγενέστερες της πρώτης.

2)   ΒΑΡΙΜΠΟΠΗ (Μακρακώμη). Αναφέρεται στο φ. 174α-175β με τους οικισμούς  Πλατύστομο,Μάκρεσι, Αμαλότες, και Χαλίλι. Στο φ. 176α με γραφές μεταγενέστερες της πρώτης αναφέρεται ως Βαριμπόπι

3)   ΜΑΚΡΕΣΙ (Μάκρη). Αναφέρεται στο φ. 174α, με τους οικισμούς  Πλατύστομο,Βαριμπόπη , Αμαλότες, και Χαλίλι.

4)   Χαλίλι (Μεσοποταμία) Αναφέρεται στο φ. 174α, με τους οικισμούς  Πλατύστομο, Μάκρεσι, Βαριμπόπη  και Αμαλότες.

Επίσης ο οικισμός προϋπήρχε πριν την Επανάσταση του 1821, διότι σύμφωνα με τα  Γενικά Αρχεία του Κράτους, τα Αρχεία Εθνική Βιβλιοθήκη και ιδιαίτερα από το Αρχείο Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 προκύπτει ότι ονόματα αγωνιστών από το χωριό Μάκρυσι υπέβαλαν φάκελο, είτε οι ίδιοι είτε οι κληρονόμοι τους, για ανταμοιβή με Αριστεία.

Τα Αριστεία ήταν παράσημα που απονεμήθηκαν στους πολεμιστές της Επανάστασης. Είχαν τη μορφή νομίσματος, γι’ αυτό ονομάζονταν νομισματόσημα. Απ’ τη μια πλευρά τους είχαν χαραγμένο τον Ελληνικό Σταυρό ενσωματωμένο σε θυρεό και απ’ την άλλη την επιγραφή:

ΟΘΩΝ Α΄

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟΙΣ ΓΕΝΝΑΙΟΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΣ

Τα Αριστεία έφεραν γαλάζια κορδέλα και τα κρεμούσαν στο αριστερό μέρος του στήθους. Για τους αξιωματικούς ήταν αργυρό, για τους υπαξιωματικούς χάλκινο και για τους στρατιώτες σιδερένιο. Το κάθε Αριστείο συνοδευόταν με δίπλωμα που το υπέγραφαν για τους αξιωματικούς ο βασιλιάς, για τους υπαξιωματικούς και στρατιωτικούς οι υπουργοί εσωτερικών και στρατιωτικών.

Όποιος έπαιρνε Αριστείο για την προσφορά του στο έθνος, διατηρούσε ορισμένα πρωτεία και προνόμια.

Για την απονομή του Αριστείου ο κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλλε αίτηση, δια του δημάρχου της κατοικίας του, προς την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου των στρατιωτικών μαζί με πιστοποιητικό που υπέγραφαν πρώην οπλαρχηγοί της επανάστασης, για τις υπηρεσίες – εκδουλεύσεις του ενδιαφερόμενου προς την πατρίδα.

Η αίτηση εξεταζόταν από αρμόδια επιτροπή και αν συνέτρεχαν λόγοι χορήγησης του Αριστείου προς τον ενδιαφερόμενο, καταρτίζονταν ειδικοί κατάλογοι αριστειούχων, οι οποίοι αποστέλλονταν μαζί με τα Αριστεία και τα διπλώματα στον τόπο διαμονής του αγωνιστή.

Επίσης από τα πρακτικά του 3ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας διαβάζουμε

265α/α σιδηρούν       Αντών Πολιτόπουλος            Μάκριση Μακρακώμης

266α/α σιδηρούν       Απ. Υφαντής                            Μάκριση Μακρακώμης

 

Από τα ονόματα αυτά κάποια πλέον δεν υπάρχουν στο χωριό και κάποια συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα με μικρές σχετικές τροποποιήσεις.

Μερικά από τα ονόματα που αναφέρονται και είναι γνωστά μέχρι σήμερα είναι:

ΒΑΡΥΑΣ-ΓΚΑΡΑΒΕΛΗΣ-ΑΝΘΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ή ΑΝΘΟΥΛΟΣ (πιθανόν Ανθούλης)

ΚΟΡΟΜΠΙΛΗΣ-ΚΟΥΤΣΟΧΡΗΣΤΟΣ(σημερινή κτηματική θέση)

ΚΡΑΒΒΑΡΙΤΗΣ-ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ(πιθανόν Παπαδήμας)

ΡΑΜΜΟΣ-ΤΖΑΓΓΑΡΗΣ-ΤΖΙΚΛΗΤΑΡΑΣ-ΤΖΟΓΚΑΣ

ΤΟΜΑΡΑΣ (σημερινή κτηματική θέση)-ΦΕΚΑΣ

Η Μάκρυσι λειτούργησε σαν οργανωμένος οικισμός  περίπου το 1835.

 Σχηματίστηκε ο  ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΙΔΟΣ(ΠΑΡΑΧΕΛΩΙΤΩΝ) με το Β.Δ. 8-4-1835 με πληθυσμό 1269 κατοίκους, έδρα την Μάκρυσι με 297 κατ.) και τα χωριά:

Γραμμένη Ράχη (192κατ.)

Κούρνοβο (43 κατ.)

Ασβέστη (69 κατ.)

Δερβένι (72 κατ.)

Ζέλι (30 κατ.)

Καλαμάκι (13 κατ.)

Στύρφακα (16 κατ.)

Λειανοκλάδι (134 κατ.)

Αμούρι (120 κατ.)

Αρχάνι (283 κατ.)

Παλιούρι

Καρυά

Με το Βασιλικό Διάταγμα 20-6-1841 συγχωνεύτηκε με τον Δήμο Μακρακώμης, ενώ το 1869 ανασυστάθηκε ως Δήμος Παραχελωιτών, με Έδρα το Λιανοκλάδι.

Παραχελιώτης, η χώρα περί των Αχελώο, τον μικρό ποταμό Ξεριά, ανατολικά της Λαμίας και χύνεται στον Σπερχειό λίγο δυτικότερα των εκβολών του. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία και οι κάτοικοι της περιοχής μετά την απελευθέρωση την επανέφεραν.

Ο οικισμός αναπτύχτηκε  στην κοιλάδα του Σπερχειού στην Δυτική Φθιώτιδα και κτίστηκε στις δύο πλευρές του σημερινού εθνικού οδικού δικτύου Λαμίας – Καρπενησίου στο 28ο χ.λ.μ

Στα νότια ο οικισμός βρεχόταν από τα νερά του Σπερχειού ποταμού που το καλοκαίρι ήταν ένα ήρεμο ποτάμι με λιγοστά νερά, αλλά το χειμώνα γινόταν ορμητικό και χειμαρρώδη , με αποτέλεσμα να πλημυρίζει τις καλλιέργειες των κατοίκων. Στολίδι του οικισμού ο Λόγγος (Πλατανόδασος) με αιωνόβια πλατάνια. Το Δάσος αυτό ξυλεύτηκε από την Κοινότητα Μάκρης το 1960 σχεδόν όλο και από την ρίζα του. Με τα χρήματα από την ξυλεία του δάσους έγινε ένα μικρό αρδευτικό δίκτυο. Τότε φυτεύτηκαν Λεύκες οι οποίες ξυλεύτηκαν στην συνέχεια και αυτές το 1981 και με τα έσοδα της ξυλείας έγινε το σημερινό Κοινοτικό κατάστημα.  Τα δέντρα που υπάρχουν σήμερα είναι ηλικίας περίπου 53 ετών.

ΠΗΓΕΣ:

ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ

ΓΑΚ

ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΑ ΝΕΑ 2003 Γ.ΚΑΡΠΟΥΖΗΣ

« ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ» παράρτημα 2/1837 ΦΕΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s