Ιστορία Φιστικεώνα

Ο Βασίλης Ζήσης.

Το ιστορικό της ανάπτυξης της Φιστικιάς στην Μάκρη ξεκινάει το 1951 από το κτήμα του δημόσιου υπάλληλου Ζήση Βασίλη στην θέση Λιούρπας.

Ο πρώτος Δενδρώνας εγκαθίσταται εκεί από τον κ. Ζήση και τον Γεωργοτεχνίτη που εργαζόταν στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών κ. Δεβεράκη Νικόλαο.

Η δενδροφύτευση αυτή χρωστάει πολλά στον καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών κ. Π. Αναγνωστόπουλο, που υπήρξε πρωτοπόρος στην συστηματική καλλιέργεια της Φιστικιάς και είναι εκείνους που συνέστησε ανεπιφύλακτα την δενδροφύτευση.

Η αρχική πρόθεση του κ. Ζήση ήταν η εγκατάσταση φιστικεώνα να γίνει στα  Μεσόγεια Αττικής στο διάστημα του μεσοπολέμου.Με την παρέμβαση του κ. Αναγνωστόπουλου η εγκατάσταση έγινε στην Μάκρη.

Ο Νικόλαος Δεβεράκης

Ο εν λόγω φιστικεώνας είναι ο πρώτος της Κεντρικής Ελλάδας.

Στην περιοχή της Μάκρης αναπτύχθηκαν αμέσως φυτώρια από τους κ. Ζήση και Δεβεράκη ,που σε συνεργασία με άλλους νεότερους ντόπιους καλλιεργητές όπως τους κυρίους Κουφιώτη Αθανάσιο και Τσώνη Κωνσταντίνο, προσέφεραν  εκατοντάδες χιλιάδες δενδρύλλια στην Ελλάδα.

Η Μάκρη επίσης συνεισέφερε πανελλαδικά με την ενημέρωση των νέων καλλιεργητών στην ανάπτυξη της συστηματικής δενδροκαλλιέργειας.

Ο Θανάσης Κουφιώτης

Από το 1968 η καλλιέργεια επεκτείνεται στη Θεσσαλία-Χαλκιδική-Μέγαρα.

Το 1978 ιδρύεται στην Μάκρη ο πρώτος Πανελλαδικά Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών με Πρόεδρο τον κ. Σιούτα Δημήτριο, αλλά η αλλαγή καθεστώτος για τους ειδικούς συνεταιρισμούς και οι συχνές νομοθετικές αλλαγές δεν επέτρεψαν την μεταποιητική και εμπορική λειτουργία του Συνεταιρισμού.

Το 1993 ο  Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών  Μάκρης Φθιώτιδας με Διοικητικό Συμβούλιο τους κ. Σιούτα Δημήτριο Πρόεδρο και Μέλη τους Ανθούλη Ιωάννη, Μπλατσιώρη Δημήτριο, Κωστόπουλο Σωκράτη, Καιτσιώτη Κωνσταντίνο, καταθέτει αίτηση στο Υπουργείο Γεωργίας για Αναγνώριση ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης του Φιστικιού Φθιώτιδας με την Ονομασία:

«ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ». 

Την Μελέτη και την σύνταξη του φακέλου  για το ΠΟΠ συνέταξε και συμπλήρωσε ο Ζήσης Γιάννης, γιος του προαναφερθέντος Βασίλη Ζήση.

Το Φιστίκι Φθιώτιδας αναγνωρίστηκε σαν ΠΟΠ 

Τοποθεσία: Μάκρη
Νομός:Φθιώτιδας
Ονομασία Π.Ο.Π.: Κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας
Κατηγορία: Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά
Ομάδα Παραγωγών:Αγροτικός Συν/σμος Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας
Διεύθυνση: Μάκρη Φθιώτιδας Τ.Κ. 350 11
Απόφ.Υπουρ.Γεωργίας:317706 / 14-01-1994 (ΦΕΚ 18/14-01-94)
Άρθρο αναγνώρισης: 17
Κανονισμός της Επιτροπής: Καν. (ΕΚ) αριθ.1107/1996 ( L 148/21.06.96 )

Το 2002 με πρωτοβουλία ομάδας παραγωγών οι οποίοι και αποτέλεσαν τα 18 ιδρυτικά μέλη,  ιδρύεται  Συνεταιρισμός με την επωνυμία:

»Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδος», ο οποίος συνεχίζει την δραστηριότητα του συνεργαζόμενος σήμερα με 60 και πάνω Φιστικοπαραγωγούς της Μάκρης και της ευρύτερης περιοχής. Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε 2 χρόνια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού σήμερα αποτελούν:
– Αργυρίου Δημήτριος (Πρόεδρος)
– Μπούργος Σεραφείμ (Αντιπρόεδρος)
– Κυργιαζής Σωτήριος (Ταμίας)
– Παπαυφαντής Στέφανος (Γραμματέας)
– Ντάτης Γεώργιος (Μέλος)

Η  πλειοψηφία όμως των παραγωγών του χωριού δραστηριοποιείται καλλιεργητικά και εμπορικά σαν μεμονωμένοι παραγωγοί.

Σήμερα η καλλιέργεια της Φιστικιάς στην Μάκρη εκτείνεται σε 4000-4500 στρέμματα-συμπαγέστερος φιστικεώνας της Ευρώπης – και η μέση ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 350 -400 τόνους.

To 60 με 70% της παραγωγής έχει  πιστοποίηση, είτε μέσω Συνεταιρισμού ή άλλων Ομάδων (ΦΘΙΑ κ.λ.π) ή Μεμονωμένων Παραγωγών.

Σπουδαιότερα κέντρα παραγωγής στον Ελλαδικό χώρο εκτός της Μάκρης είναι:   Μεγαρίδα, Κορινθία, Εύβοια , Χαλκιδική και τελευταία η Θεσσαλία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s